Täysihoidosta

Hienosti on jo kiinnostusta herännyt Lahaan tulevaa toimintaa kohtaan. Myös joitain tarkentavia kysymyksiä on esitetty, joten ajattelin avata tähän ajatuksiani hevosenpidosta ja siitä, kuinka se tullaan meillä toteuttamaan. Tämä artikkeli täydentyy sitä mukaa, kun kysymyksiä tulee.

Tarhaus
Hevoset tarvitsevat paljon ulkoilua ja raitista ilmaa. Osa enemmän, osa vähemmän. Tarhauksesta pyritään löytämään jokaiselle hevoselle sopiva, sen tarpeet täyttävä ratkaisu. Se voi olla puolikkaasta päivästä ns. kokopäivätarhaukseen, hyvällä kelillä enemmän, huonolla vähemmän. Koko päivän ulkona olevat hevoset juotetaan tarhaan myös talvella.
Hevoset loimitetaan sään mukaan yhdellä loimella.
Talli siivoaa tarhat pääsääntöisesti päivittäin.

Ruokinta
Hevoset ruokitaan neljä kertaa päivässä laadukkaalla korsirehulla, joka on ruokinnan perusta. Sitä tulee olemaan tallissa vähintään kahta eri laatua tarjolla. Kaikkien hevosten suolistot eivät ole samanlaisia, joten valinnanvaraa pitää olla. Heinät punnitaan säännöllisesti, jotta tiedetään, minkä verran hevoset todellisuudessa syövät. Ruokintaohjeet annetaan myös kilogrammoissa.
Väkirehuruokinta tehdään kolme kertaa päivässä (kokopäivätarhaajille ensisijaisesti aamuin illoin), ja tarjolla on kaura ja laadukas kivennäinen. Miksi kaura? Hevosten tulehdukselliset suolisto-ongelmat ovat yleistyneet valtavasti, syystä, jota asiantuntijat eivät tarkalleen tiedä. Osalle hevosista ongelmia aiheuttaa ihmisten keliakia-sairauden kaltaisesti gluteeni, jolloin kaura voi olla hyvä vaihtoehto. Kaikille kaura ei kuitenkaan sovi. Siksi talli tulee tarjoamaan myös erilaisia täysrehuja. Tiedotan ja päivitän hinnastoa ja tätä infoa heti, kun tiedän, mitä tulemme kauran lisäksi tarjoamaan. Tarvittavia lisärehuja saa joka tapauksessa ostaa tallilta, joten turhat ajelut rehukauppaan voi näin halutessaan jättää pois.
Omistajan omia, valmiiksi laitettuja lisärehuja annetaan myös tarpeen mukaan.

Karsina
Karsinat ovat kaikki tavanomaisissa hevoskarsinan mitoissa. Niissä on kaikissa näkö- ja kosketusyhteys muihin hevosiin, tokikin kaltereiden takaa. Karsinat kuivitetaan pellettikuivikkeella siten, että hevosilla on aina riittävän pehmeä pohja nukkua makuultaan. Karsinat puhdistetaan vähintään kerran päivässä, huonolla kelillä tarvittaessa toisen kerran, jos hevosia joudutaan pitämään enemmän sisällä. Samalla tarkistetaan vesi- ja ruoka-astian puhtaus hevosen ulosteiden varalta.
Omistaja itse pitää huolen karsinoiden seinien, kaltereiden, ruoka- ja juomakupin siisteydestä viikoittaisella tasolla tarpeen mukaan.

Laidun
Kesällä tarjolla on laidunmahdollisuus. Laidun kuuluu täysihoidon hintaan.

Säilytystilat sekä muut tilat ja palvelut
Jokaista karsinaa kohden tulee yksi iso varustekaappi ja säilytysastia lisärehuille. Lisäksi vintille tulee tilaa muille tavaroille, kuten kausiloimille.
Tallilla on teollisuuspesukone, jolla tallihenkilökunta pesee pyykkiä sitä mukaa, kun sitä tulee.
Tallille tulee pesupaikan lisäksi hoitopaikka ja kengityspaikka erikseen, joten erilaisia hoitotoimenpiteitä on helppo tehdä tukkimatta käytäviä.

Urheilualueet
Maneesi ja kenttä huolletaan säännöllisesti. Juoksuttaminen ja ohjasajaminen on sallittua ruuhka-aikoja välttäen ja muilta maneesinkäyttäjiltä lupa kysyen. Juoksutuksen jäljet eli kuopat on tasoitettava samalla tekniikalla kuin poolokenttä paikkaillaan eli hiekkaa siirrellen ja napakasti polkien, tarvittaessa lisäksi haravoiden. Hypätä saa ruuhka-aikojen ulkopuolella, sitä varten täytyy tehdä ennakkovaraus kalenteriin. Esteet ja puomit kerätään siististi paikoilleen, kun harjoitus on ohi.
Samalta tontilta löytyy ratsastusreittejä, joten meillä pääsee turvallisesti maastoon.

Sosiaalitilat
Tallin yläkerrasta löytyy kerhotila, jossa on mikroaaltouuni, kahvinkeitin, vedenkeitin ja pieni jääkaappi. Täällä voi tehdä töitä ja läksyjä tarpeen vaatiessa.

Meille on tärkeää, että meillä viihdytään koko ratsukon voimin. Jos et saanut vastauksia kysymyksiisi, soita tai laita viestiä ja kysy!

%d bloggers like this: