Valmennuksesta

Käyn tässä artikkelissa läpi valmennukseen ja valmennuspaketteihin liittyviä kysymyksiä.

Miksi valmennuspaketit?
Opin näihin vuosinani Saksassa. Siellä on hyvin tyypillistä, että tallilla on ns. in-house-trainer, esimerkiksi yksi kouluratsastusvalmentaja ja yksi esteratsastusvalmentaja, jolta yksityisratsastajat ostavat tuntinsa. Sama opettaja voi opettaa myös molempia lajeja. Systeemi toimii hyvin – ratsastajat saavat palvelua helpommin, ja valmentajilta jää pois ajaminen eri tallien välillä (ekologista!). Kun valmennuksia hallinnoivat vain tietyt ihmiset, ne tavanomaisimmat yksityistallien ongelmat jäävät pois: maneesivarauksista ei nimittäin tule juurikaan keskustelua. Lisäksi ratsastajat saavat useimmiten tuntinsa juuri silloin, kun se heille parhaiten sopii.
Valmennuspaketit sitouttavat niin ratsastajan kuin valmentajan tiettyyn määrään yhteisiä treenejä. Vaikutus on sama kuin kuntosalikorteilla – treenaamaan tulee lähdettyä ehkä myös silloin, kun ei niin hirveästi huvittaisikaan. Koska harjoittelu on kehittymisen edellytys, tästä syntyy useimmiten positiivinen kehä, joka ruokkii niin ihmisen kuin hevosen hyvinvointia.

Miten valmennuspaketit toimivat? Entä jos tarpeet muuttuvat?
Valmennuspaketin koon voi päättää joka kalenterikuukauden alussa erikseen siitä ilmoittamalla. Jos hevonen sairastuu kesken kuukauden, käyttämättömät valmennussessiot voi käyttää myöhemmin, tai ne hyvitetään seuraavan kuukauden laskutuksessa. Valmennussessiot ovat myös vaihdettavissa erilaisiin sairauden vaatimiin hoitotoimenpiteisiin omistajan näin halutessa. Jos ratsastaja sairastuu, valmennussessiot onnistuvat mm. ratsutuksen, ohjasajon ja maastakäsittelyn muodossa, jolloin hevonen pysyy treenissä.
Jos ratsastaja haluaakin kesken kalenterikuukauden ostaa enemmän tunteja, onnistuu lisätuntien ostaminen samalla, jo maksetun paketin tuntihinnalla tai maksamalla erotus seuraavaan valmennuspakettiin, jolloin valmennussessioita tulee käytettäväksi suurempaa pakettia vastaava määrä.

Tämä palvelu vaikuttaisi kiinnostavalta, mutta hirvittää tulla asiakkaaksi talliin, jonka valmentaja ei ole entuudestaan tuttu?
Se on ihan ymmärrettävä huoli – kaikkien ihmisten opetus- ja oppimistyylit eivät aina kohtaa, vaikka opettaja ammattitaitoinen olisikin. Ei hätää. Kesäkuun alusta lähtien Lahaan saa tulla tunneille ja kursseille ihan vain kokeilemaan, miltä yhteistyö tuntuu. Jos asut hevosesi kanssa tässä pk-seudulla, ja tämä palvelu Sinua kiinnostaa, voit aina soittaa Mintulle ja pyytää yksityistuntia nykyisellä kotitallillasi. Kokeileminen tapahtuu paineetta, hyvällä fiiliksellä. Saa tykätä ja olla tykkäämättä. 🙂

Sopiva valmennus on sellaista, että se ottaa huomioon lähtötilanteen, tavoitteet ja käytännön mahdollisuudet harjoitella ja satsata. Hyvässä valmennuksessa ratsukko edistyy, ja ratsastaja tietää, mitä hän harjoittelee ja miksi. Tehtävät ja ohjeet ovat selkeitä, ja tehtävien vaatimustaso on sovitettu siten, että ratsukolla on aina mahdollisuus onnistua tehtävässään. Hevoselta kysytään vain sellaisia kysymyksiä, joihin sillä on kyky keksiä vastaus ja vastata oikein. Sopivassa valmennuksessa on myös mukavaa.

%d bloggers like this: